Vintersäkra bilen

Det är den här kalla tiden på året igen. Dags att börja säkra bilen inför vintern. 

Byta till vinterdäck

Vinterdäcken måste vara på innan 1 december, men frosten och snön kommer nästan alltid tidigare. Om du upplever frostkvällar redan nu kan du sätta på vinterhjulen. Det är också hög tid att kontrollera vilket skicka förra årets vinterhjul är. Mönstringen är viktigast, den får som minst vara 3 millimeter, detsamma gäller släpvagnar.

Om däcken inte håller måtten, borde du köpa nya så fort som möjligt. Det är alltid långa kötid hos verkstäderna runt vintern när alla vill få sina däck utbytta.

Om du tror att däcken håller en säsong till är det viktigt att de bästa däcken sitter bak på bilen. Det är där det mesta av bromskraften behövs och det är bak som du vill få mest fäste.

Viktiga tillbehör

Det är inte bara vinterdäck som ska kontrolleras och köpas. Den här årstiden är det också bra att ha lite låsolja i väska. Förvara den inte i bilen! Det gör dig ingen nytta om låset fryser och låsoljan ligger i handskfacket på den låsta bilen.

Köp och hem extra spolarvätska och glykol. Spolarvätskan tar bort vintersaltet och smutsen medan glykolen har som uppgift att förhindra att kylarvätskan inte fryser. Den skyddar också motorn, annars kan motorn utsättas för korrosion. Om du köper spolarvätska på koncentrat kan du lättare dosera mängd efter vädret.

Se till att byta ut reservhjulet mot ett vinterhjul (om du har ett). Kontrollera att varningstriangel ligger i bilen, vilket det måste göra enligt lag.