Vårrusta bilen

Vintern med mycket regn, snö och rusk är en årstid som ofta innebär mycket påfrestningar för bilen, vilket är en bra anledning till att vårrusta bilen och se till att den är i bra skick inför sommaren om man planerar att ge sig iväg på en längre bilsemester.

Städa och tvätta bilen

Troligtvis är bilen lite extra smutsig efter vintern både invändigt och utvändigt, varför det finns all anledning att både städa och tvätta bilen grundligt. Ett bra tips om man inte har utrustning hemma är att åka in till en så kallad gör-det-själv-hall där det ofta finns högtryckstvätt och dylikt som gör att man även får bort den smuts som sitter extra hårt. En ordentlig omgång med dammsugaren inne i bilen inför våren kan också vara något som är ytterst välbehövligt.

Lämna in på lackservice

Efter tvätt kan det också vara bra att ge bilens lack lite extra tanke för att den dels ska se snygg ut, men också hålla längre. Ett bra alternativ kan vara att lämna in bilen på lackservice för att arbetet ska bli bra utfört, något man också kommer att tjäna på i längden.

Byta däck

Våren innebär ju också att det är dags att byta däck. Av med vinterdäcken och på med sommardäcken. Innan man lägger på sommardäcken är det bra att kolla vilket skick de är i vad gäller mönsterdjup med mera.

Kolla olja

Oljan är också något som kan vara bra att kolla lite då och då. Helst ska man ha som vana att kolla oljan regelbundet så nivån inte är låg. Att kolla så att oljenivån är rätt är en enkel åtgärd för att förlänga motorns livslängd och samtidigt öka säkerheten när man kör.

Kolla kylar- och spolarvätska

Även nivån på kylarvätska och spolarvätska kan vara bra att kolla inför sommaren, framför allt kylarvätskan ifall man ska köra under varma sommardagar, vilket kan föranleda att motorn blir extra varm.